UW DAKINSTALLATIES ZIJN ONZE ZORG.
ONS GECERTIFICEERDE PERSONEEL HOUDT ZE IN TOPCONDITIE.
Windstoten van 100 kilometer per uur, windkracht 9, het stormt in Nederland. De wind richt aan schade aan bij Nederlandse huizen en auto's. Dit komt vooral door omgevallen bomen. Wat vergoedt de verzekering bij stormschade?
Als het stormt en de harde wind of neerslag veroorzaakt schade aan uw huis, dan zou het mooi zijn als de verzekeraar de herstelkosten vergoedt. Hiervoor kunt u terecht bij uw opstalverzekering. Schade aan bijvoorbeeld tuinstoelen vallen onder uw inboedelverzekering. Sommige consumenten hebben een gecombineerde woonverzekering met opstal- en inboedeldekking. Eind oktober stormde het ook zo hard. Consumenten claimde toen voor honderden miljoenen aan schade bij hun verzekeraar.
Stormschade wordt door de meeste opstalverzekeringen pas vergoed bij een windkracht hoger dan 7. Dan ziet de verzekeraar het als storm. Die windkracht wordt gemeten door het KNMI. Als het plaatselijk stormt en de KNMI geen windkracht 7 gemeten heeft, kan schade bij huizen in de buurt als bewijs dienen. Vandaag (op 24 december) is de windkracht zeker langs de kust van Noord-Holland en op de Waddeneilanden hoog genoeg. Er wordt verwacht dat windkracht 10 op sommige plekken gehaald wordt. In het binnenland kwam de windkracht niet overal boven windkracht 7 uit (zie kaartje rechts).
Inboedelverzekeringen zijn meestal niet erg gul bij het vergoeden van schade aan tuinmeubelen die is veroorzaakt door storm of neerslag. Haal dus zoveel mogelijk spullen uit uw tuin of van het balkon.
Vrijwel alle opstalverzekeringen vergoeden schade bij storm, maar u moet meestal een klein bedrag zelf betalen. Kijk hoe dit bij uw verzekeraar is geregeld in uw polisvoorwaarden. Het eigen risico dat u zelf betaalt, wordt berekend in een percentage van de schade. Verzekeraars rekenen dan met een minimum van ongeveer 200 euro tot een maximum van ongeveer 500 euro.
Probeer zo nauwkeurig mogelijk het tijdstip te registreren waarop de schade ontstond, zodat het te koppelen is aan de windmetingen van het KNMI. Ruim niet alles zelf op, maar maak foto's en meldt de schade eerst bij de verzekeraar of uw tussenpersoon. Anders krijgt u mogelijk niet alle schade vergoed. Met de verzekeraar spreekt u af wat u al kunt opruimen.
Rondvliegende takken en omwaaiende bomen zorgen ook voor veel schade aan auto's. In autoverzekeringen met WA-dekking is meestal geen vergoeding voor stormschade geregeld. Die dekken namelijk alleen schade die u bij anderen veroorzaakt. Hebt u een beperkt casco of een allrisk-verzekering, dan is er wel een vergoeding voor stormschade. Ook bij autoverzekeringen geldt er voor schade door storm doorgaans een eigen risico. Stormschade claimen heeft meestal geen invloed op uw schadevrije jaren, maar het kan geen kwaad dit na te vragen bij uw verzekeraar.