Logo DGB Nederland Dak- en Gevellift beheer.

UW DAKINSTALLATIES ZIJN ONZE ZORG.
ONS GECERTIFICEERDE PERSONEEL HOUDT ZE IN TOPCONDITIE.

Bliksembeveiliging

Niet ten onrechte: Jaarlijks slaat de bliksem in Nederland (of eigenlijk een rechthoek die Nederland omsluit) tijdens honderd onweersdagen zo’n 250.000 tot 400.000 keer ergens in. Op een “mooie” onweersdag gemiddeld 20.000 keer. Dit komt neer op 2 à 3 inslagen per vierkante kilometer. Hoe de bliksem precies ontstaat is eigenlijk niet bekend, al is er wel een algemeen aanvaarde theorie, die in de praktijk vrij aardig opgaat. Die theorie komt er op neer, dat de aarde en de daar omheen liggende stratosfeer een condensator vormen (een component, waarbij twee geleiders door een isolator worden gescheiden). Bij mooi weer is de ladingsverdeling in de “luchtlagen” netjes aflopend naar boven toe. Door wervelingen – die kunnen worden veroorzaakt door opstijgende hete lucht of door botsing van twee “fronten”- wordt die gelijke ladingsverdeling verstoord en ontstaan er ladingsophopingen, meestal geconcentreerd in wolken. Zo’n wolk kan maximaal een bepaalde hoeveelheid lading bevatten. Als die hoeveelheid wordt overschreden, ontstaat er een ontlading. Donder en bliksem dus. Zo’n ontlading vindt in enkele mili- of zelfs microseconden plaats en kan gepaard gaan met gigantische stroomsterktes van soms 100.000 Ampère en meer. Uitschieters blijven mogelijk. Het detectiesysteem heeft geen “onweergevoelige” gebieden in Nederland kunnen ontdekken. Een blikseminslag kan voor heel wat schade zorgen en kan zelfs dodelijke slachtoffers tot gevolg hebben.

Schade

Ieder jaar valt er gemiddeld één dodelijk slachtoffer ten gevolge van blikseminslag, over het algemeen betreft dit een recreant. In de meeste gevallen gaat het bij een directe of indirecte inslag om schade aan gebouwen en elektrische of elektronische installaties. De directe en indirecte schade hierbij kan oplopen tot in de miljoenen of zelfs tientallen miljoenen euro’s. een directe inslag kan leiden tot brand, wat bij objecten waar veel mensen aanwezig zijn tot grote problemen kan leiden, hierbij moet u denken aan scholen, bedrijven en appartementencomplexen. Maar het probleem wordt nog groter als deze mensen moeilijk te evacueren zijn zoals in ziekenhuizen, gevangenissen of bejaardentehuizen.

Bij een indirecte inslag is het mogelijk dat de bliksem kilometers verderop inslaat en via de toevoerleidingen zoals gas, water, elektra, telefoon en coaxkabel een object binnenkom en hierbij alles wat hij tegenkomt verwoest of beschadigd. Bij bedrijven kan dit leiden tot veel directe of indirecte schade, waardoor er miljoenen euro’s omzet kan worden misgelopen. Nog ernstiger kan het worden als dit gebeurt bij zorginstellingen, hulpdiensten, gevangenissen of zwaar beveiligde objecten waarbij noodstroomagregaten, beveiligingssystemen en communicatieapparatuur uit kunnen vallen of beschadigd kunnen raken. In deze gevallen gaat het mogelijk om mensenlevens in plaats van schade.

bliksemafleiders

Voorkomen is beter dan genezen. Door een totale bliksembeveiligingsinstallatie aan te brengen kan al deze ellende u bespaard blijven. Een uitwendige bliksembeveiligingsinstallatie zorgt er voor dat bij directe inslag alle stromen gecontroleerd naar aarde worden afgevoerd, zonder dat er enige schade aan het object ontstaat. Een inwendige installatie zorgt er voor dat bij een directe- of indirecte inslag de stromen worden begrensd en de overtollige stromen gecontroleerd naar aarde worden afgevoerd, zonder dat er apparatuur uitvalt of beschadigd raakt.

CONTACT

Adres DGB Nederland

De Gouwe 8a
8253 PA Dronten
Nederland

Vraag een offerte aan.
Meld een storing
KvK en BTW nummer DGB Nederland

KvK-nummer: 32.14.94.61
BTW-nummer: NL - 8205.89.779.B01

CERTIFICERINGEN